Art framing

Borduurwerk

Borduren is nog steeds een erg populaire hobby. De meestal op witte of lichtbeige stof gemaakte borduursels kunnen worden opgespannen op dezelfde manier als zijdeschilderijen. Hierbij dient met name gecontroleerd te worden of de lichte achtergrond ergens vuil is. Door het opspannen van het borduurwerk komen namelijk die gedeeltes die tijdens het borduren met de hand zijn aangeraakt en daardoor eventueel zijn vervuild, veel sterker naar voren. Bovendien moeten alle borduurdraden aan de achterzijde goed zijn afgeknipt en weggewerkt, aangezien iedere overbodige draad doorschemert. Borduursels dienen op een dragermateriaal met een zacht oppervlak te worden geplakt, zodat de dikkere gedeeltes aan de achterkant (knopen, hechtingen) zich in het dragermateriaal kunnen drukken en niet naar voren worden geduwd.

Borduurwerk dient onder glas te worden ingelijst, hetzij met een passe-partout of met een afstandhouder om te voorkomen dat het borduurwerk direkt contact heeft met het glas , zodat het reliëfachtige effect goed tot zijn recht komt en het oppervlak niet wordt afgevlakt. De afmetingen van gobelins en borduurwerken kunnen door het opspannen aanzienlijk veranderen. Het afmeten wordt door de lijstenmaker uitgevoerd zonder berekening. Van de klant afkomstige borduurwerken, zijdeschilderijen of stofschilderijen worden in principe niet afgesneden door de lijstenmaker (alleen op verzoek van de opdrachtgever en alleen dan wanneer het nieuw werk betreft zoals geboorten of nageborduurde schilderijen etc.) Indien de stof groter is dan de bestelde lijst wordt het uitstekende deel om de plaat gevouwen en op de achterzijde gelegd.Vaak is het van het soort (borduur)steek afhankelijk welke lijst het beste bij een bepaald motief past. Zo past bij eenkruissteek bijvoorbeeld een eenvoudige gekleurde lijst, terwijl de lijst bij gobelins breder dient te zijn om de gobelin beter tot zijn recht te laten komen.

Afspraken kunt u maken middels: telefoon of email dit contact kan leiden tot een persoonlijk gesprek. Bij persoonlijk contact kan Art framing u ook voorbeelden tonen in kleuren en materialen van lijsten en passe partout.