Diepdruk drogenaaldgravure/ets
De etstechniek is ontstaan in het begin van de zestiende eeuw en werd in de boekdrukkunst gebruikt om tekeningen te reproduceren. Hiermee was het mogelijk veel fijnere prenten te drukken dan met de daarvoor gebruikelijke houtsneden. Later bedacht men nog etsmethoden om met kleuren en halftoonwaarden te kunnen werken zoals kleurets, aquatint, mezzotint, enz.
Etsen
Etsen afkomstig uit het duits "ätzen" vrij vertaald het doen eten, is redelijk bewerkelijk, met een etspen wordt met een in was bedekte koper- of zinkplaat spiegelbeeldig getekend waarna de 'krassen' door zuur worden uitgebeten. Vandaar dat etsen een diepdruktechniek is: de diepere delen vormen de tekening. Het aantal afdrukken is bij deze techniek meestal klein, van een koperplaat ca. 50 goede en ca. 200 redelijk goede afdrukken van een zinkplaat ca. 30 respectievelijk ca. 120. Tenzij de koper- of zinkplaat een speciale bewerking heeft ondergaan: het zogenaamde 'verstalen', waarbij een laagje metaal op de plaat wordt aangebracht door de hogere slijtvastheid van de toplaag neemt het aantal goede afdrukken toe.
Drogenaald gravure
Is het inkrassen van een afbeelding in de koper- of zinkplaat waardoor een braam ontstaat. De omschrijving droog komt voort uit het feit dat hierbij geen zuur wordt gebruikt feitelijk is dit dan ook graveren en niet etsen.Het inkrassen gebeurt meestal door gebruik te maken van een hardstalen kraspen of een industrie-diamant naald. De inkt wordt dan vastgehouden door de dan ontstane groefjes en de ruwe opstaande randjes. Het geeft de afdruk een warm en fluweelachtig aanzien, Deze braampjes slijten echter snel het maximaal aantal echt goede afdrukken blijft dan ook beperkt tot ongeveer 20 stuks voor koperplaat. Deze techniek wordt ook toegepast in combinatie met etsen tijdens het proefdrukken worden etsen hiermee bijgewerkt.